web analytics
God jul! Merry Christmas!

Dagboken | God jul! Merry Christmas!

God jul! Merry Christmas!
Jeg la merke til at i sosiale medier har lagt ut ulike meldinger som alle inneholder en slags julehilsen. Beveger meg sidelengs i tradisjonsdrevet og pålagt julestemning, hele tiden litt maskert og uten å ta skrittet fullt ut. Dette har jeg aldri gjort før.
 
Plutselig slo det meg at jeg kjenner meg usikker: Å ønske God jul, Merry Christmas, Buon Natale og Joyeux Noël oppleves som å hive en potensiell håndgranat inn i heimen til folk akkurat i år, selv når gesten er aldri så velmenende.
 
Vi opplever unormale tilstander, lever i en unormal tid. Noen opplever å bli drevet til grensen av galskap gjennom isolajon og karanteneregler, mange kjenner seg deprimerte. Mange er redde for å bli syke, tør knapt gå ut og holder pusten når de er i butikken. Mange – for mange, selv her i landet hvor vi så langt har vært heldige – har mistet noen de har hatt kjær, kanskje en mor eller far de ikke fikk lov å besøke på sykehjemmet.
 
Det er mange har mistet inntekten sin – bedrifter har gått konkurs og arbeidsfolk i mange bransjer har blitt permittert eller oppsagt. Kulturarbeidere har plutselig stått uten jobb og lurt på om de har noe å spise neste uke.
 
Vårt møte med dette ukjente fortsetter å kaste lange skygger. Mange av oss lever i en tilstand av kronisk beredskap, skapt av en usynlig fiende og uforutsigbarhet.
 
Derfor synes jeg det er vanskelig å ønske dere alle god jul. Men jeg bestemte meg for å gjøre det likevel, og på flere språk attpåtil. God jul, på norsk, står aller øverst, rett under stjernen på toppen.
 
Det synes jeg høver seg i dette sjeldne Jupiter-Saturn konjunksjonsåret 2020, Betlehemsstjerneåret. Det er også året et mikroskopisk virus snudde hverdagene våre opp-ned, en bitte liten organisme som kanskje vil vise seg å ha endret verden.
 
Tusen takk til alle dere som har støttet meg og mor i den usedvanlig krevende kampen vi har stått i for å rydde opp i de tragisk skjebnesvangre og nedverdigende konsekvensene mors vergemål har medført. All støtte har gjort en stor forskjell, på alle plan.
 
Mest av alt har den betydd en gjenopprettelse av større trygghet og normalitet. Som alltid kjennes ord utilstrekkelige når budskapet oppleves som så viktig. Derfor må jeg nøye meg med at et takk får holde akkurat nå. Kanskje får jeg anledning til å vise min verdsettelse ved å kunne gjøre gjengjeld – i en eller annen form – en dag i fremtiden. Jeg håper det.
 
Så god jul alle sammen, så god en julehøytid du kan og det høver seg etter hvordan du har det og omstendighetene du befinner deg i. Signe det nye året òg. Måtte 2021 bringe med seg et enklere liv for oss alle.
 

Med ønsker om alt godt til hver og en!


God jul! Merry Christmas! Joyeux Noël!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *