web analytics

Du må ikke sove

 

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der og glemme!

– Arnulf Øverland
Hentet fra Du må ikke sove i diktsamlingen Den røde front (Oslo, Tiden Norsk Forlag, 1937)Arnulf Øverland (18891968) var en norsk forfatter, lyriker og riksmålforkjemper. «Du må ikke sove» ble skrevet i 1936 og utgitt året etter, i 1937. Diktet ses som en advarsel mot nazismen og det som komme skal. Det har også en almen gyldighet, ikke minst i dagens verden der vi ser ekstreme krefter og økende polarisering i fremvekst i mange nasjoner. Deler av diktet kan også transponeres til ditt og mitt alminnelige liv og hverdag.

Under krigen skrev Øverland flere kjente motstandsdikt. Han satt fengslet i Møllergata 19, Grini og Sachsenhausen og overlevde alle tre. Etter krigen engasjerte han seg i den norske språkstriden som formann i Riksmålsforbundet.

Arnulf Øverland stilte seg svært kritisk til nazismen. Du må ikke sove som slutter med: «Jeg tenkte: Nu er det noget som hender. Vår tid er forbi – Europa brenner». Diktets mest kjente frase er «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv!»


Les hele diktet her:
Arnulf Øverland | Du må ikke sove

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *