web analytics
ståpølse med stappe

Matbloggen | Ståpølse med stappe

I løpet av de ti årene jeg har vært på fjesboka og enda lenger på nett, har jeg aldri – med unntak av en juleribbe for et par år siden – lagt ut et eneste bilde av mat. Dette er selvfølgelig et alvorlig brudd på trad nett-kutyme. Mitt forsett er å rette opp i misèren.
 

Jeg har lyst til å bidra med et knippe spennende, gjerne uvanlige oppskrifter. Herved har startskuddet gått!

Siden dette er første gang, tilbyr jeg for anledningen to delikate oppskrifter – en komplett søndagsmeny med forslag til både hovedrett og dessert altså. Spesielt som student eller minstepensjonist er det viktig å være kostnadsbevisst. Pølser er usunt og billig. Kompenser med kreativitet i tilberedning og anretning.

I det poetiske hjørnet hadde jeg tenkt å kalle matskriveriet “En kjøkkenskrivers gourmettips: Inspirerende mat fra et avsides dalføre”. Isteden bestemte jeg meg for det mer nøkterne (ikke en typisk) MATBLOGG.

Bli inspirert, følg med, lik og del! Og husk, kreativ anretning av maten er alltid viktig. Vi spiser med øynene også.


DAGENS OPPSKRIFT

STÅPØLSER MED POTETMOS

Du trenger:

En pakke grillpølser, gjerne av kalkun (tenk sunnhet!)
150 g smør til steking
4-6 store poteter (helst melne – Kerrs pink, mandel- eller ringerikspotet egner seg best til stappe)
En skvett melk

Slik gjør du:
Kok potetene møre. Mos med gaffel. Behold skallet på, det tilfører interessant struktur, en pikant smak og interessante prikker til stappen.
Spe stappen med melk og gi den et grundig oppkok på maks varme. Slik setter du litt farge på en ellers blekkjedelig stappe. Du øker i tillegg smaksopplevelsen og gir stappen mer tekstur med delikate klumper av sprø og karamellisert skorpedannelse fra den hardstekte bunnen.
Mens du brenner smøret i pannen, skjær av tuppene på pølsene.
Husk alltid: vi spiser med øynene, ikke bare med munnen. Pølser stående rett opp med tupp på toppen kan gi uheldige assosiasjoner. For de sartere blant oss kan ståpølse med en fettglinsende tupp virke distraherende på vedkommendes gastronomiske opplevelse. Det ønsker vi som ambisiøse kokker naturligvis å unngå! I tillegg gjør tuppene det vanskelig å anrette pølsene pent i stående på tallerkenen, iallfall om vi forsøker å plassere dem med med tuppen ned. Med mindre de plantes i potetmosen selvfølgelig, men dette kan lett føre til at anretningen blir mindre elegant. Mitt råd: Gi tuppene til bikkja! Den blir ekstatisk og du blir hundens beste venn.
Legg de avtuppede pølsene i pannen et minutt eller to før du danderer dem elegant på tallerkenen (se illustrasjonen). Hell det som er igjen av smaksberikende stekefett over i potetstappen. Rør godt for å oppnå en fin og klebrig konsistens før anretning.
Serveres med ketsjup, sennep og, om ønskelig, rikelig med majones som herlig tilbehør.
 
Voilà, en deilig middag er servert! Bon appetit!

DESSERT

ENKEL FRUKTSALAT

Du trenger:

1 mandarin. Klementin kan også brukes.

Slik gjør du:
Skrell
Del i båter
Spis
 
Velsignet søndag!

 
enkel fruktsalat - mandarin
Helgens herlige desserttips: Enkel fruktsalat.

 
 
Neste oppskrift i matbloggen:  Den norske tomaten
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *