web analytics
jan magnus bruheim - um å bera

Jan Magnus Bruheim | Um å bera

Jan Magnus Bruheim | Um å bera

Første gangen jeg hørte dette diktet lest var under et besøk hos familien i Grindaheim, Vang i Valdres. Hun som leste diktet for meg het Anne-Marie og var nylig gift med mors fetter. “Dette er favorittdiktet mitt,” sa hun. “Det finaste diktet eg veit!”

Jeg var 10 år og hørte Anne Marie, som selv var fra Gausdal i Gudbrandsdalen, lese Bruheim i vakker språkdrakt. Diktet prentet seg inn i mitt indre og har vært med meg resten av livet.


UM Å BERA

Skapte er vi te bera
og lette børene for kvarandre.
Til fånyttes lever ingen.

Men våre eigne bører
skal vi bera åleine.

Stor og verdfull er sorgi
som ikkje kan delast av andre.
Men fatigsleg, liti og arm

er den glede
som du vil ha åleine.

Hjelpelaus er den
som ikkje har nokon å hjelpe,
og vera god mot.

Lik tre utan sevjestraum
turkast han inn – –

Den mannen ber tyngste børi
som ingen ting har å bera.

 

Jan Magnus Bruheim
Fra samlingen På Skålvekti (Oslo, Aschehoug, 1947, 86 s.)


Jan Magnus Bruheim (15. februar 1914 – 10. august 1988) ble født i Skjåk i Gudbrandsdalen, Oppland (nå Innlandet), der han bodde det meste av livet inntil han døde 74 år gammel. Bruheim debuterte 27 år gammel med diktsamlingen “Stengd dør” (Oslo, Aschehoug, 1971, 86 s.) – dikt om ensomhet, dikt fulle av higen etter kjærlighet.

Bruheim arbeidet i flere år som lærer før han ble forfatter på heltid. Alltid samfunnsengasjert var han aktiv i kampen mot atomvåpen og han kjempet iherdig for naturvern.

Bruheim bar alltid på en lengsel mot havet og kysten. I en periode på syv år bodde han i Botnane i Bremanger. Her skrev han 11 bøker. Preget av landskapet og omgivelsene endret diktningen hans merkbart karakter i disse årene.

Jan Magnus Bruheim utga nærmere 40 bøker, inkludert flere barnebøker. Han var en populær gjest i NRK, ikke minst som oppleser i programposten Ønskediktet.

For å opprettholde interessen for Jan Magnus Bruheims diktning ble det i forbindelse med 100-årsjubileet for Bruheims fødsel dannet et vennelag. Her finnes biografiske opplysninger og flere av hans dikt:

Jan Magnus Bruheims vennelag


Illustrasjonen øverst er et portrett av Jan Magnus Bruheim
Foto: Mattis Thoresen, Sunnmørsposten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *