web analytics

Dagboken | Tvunget i kne

Mor var sikker på at rettssaken ville få sannheten frem i lyset.

Dommen rystet henne. Etter å ha vært full av pågangsmot, optimisme og håp, opplevde hun rettens vurderinger og dommens konklusjoner som knusende. Istedenfor å belyse faktiske hendelser, mørkelegges virkeligheten i rettens begrunnelser for domsavgjørelsen, ensidig til fordel for det fiktive narrativet skapt av vergen og ansvarlige myndigheter.

Etter å ha blitt orientert om domsavsigelsen begynte mors forfall umiddelbart. Svekkelsen var uunngåelig ikke å legge merke til. En skygge falt over ansiktet og skikkelsen hennes, et mørke som krympet og usynliggjorde henne mer og mer, akkurat slik hun opplevde hun var blitt usynliggjort: Uviktig nok til å bli oversett, alle hennes beretninger forbigått, hvert ord og hver gjerning bagatellisert og ignorert. Behandlet som en løgner var hun blitt etterlatt, ranet, i det korte tidsintervallet av liv som er igjen for henne å leve. Fordømt til ensomhet, krenket og nedverdiget.

Igjen og igjen har hun blitt fratatt all rett til autonomi. Hun har blitt frarøvet alt hun har eiet og all verdighet. Menneskene bak ugjerningene påstår seg å ha beskyttet henne og har utropt seg selv som eiere av all sannhet. Påtatt omniscient og omnipotent påføres sminken. De kler på seg kostymene og går inn i rollene som forførere og skrønemakere.

Bare dager etter at dommen ble kjent, falt mor første gang. Hun ble sendt til sykehuset for behandlig, deretter overført til omsorgssenteret for observasjon og oppfølging. En uke etter at hun var kommet hjem i omsorgssleiligheten sin, falt hun igjen. Deretter en tredje gang, så en fjerde.

Nå ligger hun på pleieavdelingen med hoftebrudd. Mellom munnfullene under middagen i dag, så hun meg plutselig inn i øynene. En lang, naken stillhet. Så sa hun, mykt vakkert som blå fløyel: “Tenk, akkurat slik matet jeg deg da du var liten. Nå er det du som mater meg.”Neste innlegg:  Dommen | Del 3 | Byråkrater som serielovbrytere
Forrige innlegg: 
Dommen | Del 1 | E-post eller anke?


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *