web analytics
en halv time til avgang - nrk - per jarle dyrud

En halv time til avgang

En halv time til avgang, denne kortfilmen produsert av NRK midt på 60-tallet, er et gjensyn med fortiden:

I går kveld skjedde noe som rørte meg. En ukjent person hadde sendt meg en melding som inneholdt en lenke til NRK: “Er det deg som er med i denne filmen som faren min regisserte i 1967?” spurte Geirr, avsenderen.

Jeg så filmen da den først gikk på lufta i 67. Siden ble filmen slettet fra NRKs arkiver, dermed borte fra jordens overflate, trodde jeg. Det viste seg altså at jeg har tatt feil. I går kveld, etter snart 52 år, så jeg filmen igjen.

Filmen ble tatt opp under et kortere opphold i Norge – jeg var 16-17 år og bodde i London der jeg studerte dans og gikk på teaterskole.  I London hadde jeg vært med i en produksjon for BBC (“Lonely in the City”), en TV-versjon av Stravinskys “Vårofret”, og flere produksjoner for ITV (ATV), tatt opp i tradisjonsrike Teddington Studios i sør-London – «What’s Wrong with Humpty Dumpty?» med Lynn Redgrave blant annet. Alle var småroller og “uncredited”, men morsom og nyttig erfaring.

Avtalen om medvirkning i En halv time til avgang kom i stand etter at jeg i januar, noen måneder før filmingen begynte, hadde vært med i Tenpluggen, et populært ungdomsprogram i NRK på den tiden. Jeg opptrådte i et dansenummer koreografert av Randi Frønsdal, og ble intervjuet av programlederen, Ada Haug. Regissøren, som satt på manuset, hadde sett programmet og kontaktet meg.

Denne korte filmen, En halv time til avgang, bød på litt mer å bite i. Vi hadde mye gøy på settet, derfor husker jeg opptaksdagene godt. Spesielt scenen mot slutten der jeg reiser,  sitter som prentet i hukommelsen. Toget er Lillestrømtoget. Idet vi vinker farvel og toget ruller ut fra perrongen, hører jeg regissøren rope: “Vi kommer og henter deg på Lillestrøm – er der om et par timer!” Det orket jeg ikke tanken på, så jeg bestemte meg for å hoppe av toget i fart. De med et skarpt blikk vil derfor kunne se meg komme vaklende på motsatt plattform ustøtt på vei tilbake mot Østbanehallen.

Filmen er uten dialog. Dette er ikke stort drama, heller ikke stor kunst. Men et fint tidsdokument er det. Slik jeg husker det, var Larsens intensjon å skildre rastløsheten, det tomme og hvileløse en gjør når en er fylt av mye en trenger å si, men ikke klarer – alt som forblir usagt i de siste dyrebare minuttene før adskillelsen.

Min medspiller er Marianne Lütcherath Luihn. Hun var danser og ble ikke lykkelig gift med meg, men med Bosse Hermansson, mannen bak blant annet Fleksnes og Fredrikssons fabrikk. Den lille gråtende gutten på Stortorget er regissørens sønn, Geirr. Den gangen var han fem år og fikk Lego i lønn.

Gjensynet med filmen i går kveld bidro til å skape en helere bue i de mange rike og varierte hendelsene som utgjør totaliteten av livet jeg har levd. Det kjennes verdifullt for gamlingen jeg er i full fart med å bli.


NRK TV | En halv time til avgang

Han:  Per Jarle Dyrud
Hun:  Marianne Lütcherath Luihn
Manus og regi:  Tord A Larsen 
Foto/klipp:  Per Moen 
Hår/sminke:  Karin Sæther
Sendt første gang:  14.10.1967 | Varighet: 18 min

Anmerkning 03.01.2021: Beklageligvis later det til at filmen ikke lenger er tilgjengelig. Siden kommer opp, men filmen kan ikke avspilles. Det er synd – filmen portretterte 60-årenes Oslo og var et interessant tidsdokument.


Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *