web analytics
Vergesvindel og fiktiv fakturering - mors kjøkkenutstyr erstattet med gammelt

Dyrud-saken | Vergesvindel og fiktiv fakturering | 3

Dyrud-saken | Vergesvindel og fiktiv fakturering | 3 | BILDENE

Her er foreløpig siste billedgalleri av mors bolig og uteområdet etter at hun var under vergemål i ni og en halv måned. Flere av bildene viser grov vanskjøtsel og vandalisering av tomt og utemiljø. Vil du se flere “etter ferdig rydd og vask”, kan du følge lenkene under billedserien på denne siden.

Det er i alt tre billedserier, hver bestående av 24 bilder.

Alt av verdi og innbo er borte

Innbo og løsøre for store verdier er borte. Mor hadde uventet arvet en halv million kroner fra en avdød fetters bo. Ute av stand til å forlate huset, oppbevarte hun derfor en betydelig sum kontanter i heimen. Hun hadde omlag 50.000 i en konvolutt i nattbordet som brukspenger, forteller hun, og hun hadde gjemt 150.000 kroner i sedler i en gjenknyttet plastpose under sengen. Smykker, klokker, pyntegjenstander, krystall, gamle trefat, trau, bondantikviteter og skjeldne bøker verdt tusener er vekk. Det er også alt sølv, kobber, messing og tinn. Mors fineste tøy – kjoler, bluser, skjørt, bukser, frakker, jakker og kåper, og minst 60 par sko og støvletter – er forduftet. Alt av sengetøy, inkludert et stort antall ulike dyner og puter, ulltepper, damask- og broderte duker, nattøy, ullsokker, votter og hansker. Redskap, stiger, lamper, møbler og hagemøbler, borte det også. Alt sammen.

Hun hadde et fullt sett med sølvtøy arvet etter moren sin – 18 deler av hver i Flat rose-mønster, med små og store gafler. Hver gaffel og skje koster i overkant av 1.500 kroner, en serveringsøse over 5.000. Alt er sporløst vekk, bare noen av teskjeene ligger igjen. Slik er det med alt. Et nysølv spisebestikk til 24 personer, returnerte vergen seks av hver til huset i påskeuken, nypusset. Det til tross for at han ved flere anledninger, også i retten, har benektet at det fantes sølvtøy i huset.

Ingenting av verdi

“Ingenting av verdi er fjernet fra boligen, kun skit og lort.” forsikret Odd Harlad Mork, saksbehandleren hos Fylkesmannen i Opplands vergemålsavdeling. Dette gjentok han flere ganger både i e-poster og over telefon. (En forbløffende ordbruk forøvrig, med tanke på at han kommuniserte med personen med verges aller nærmeste pårørende og om deres eiendeler). Saksbehandler Mork feilinformerte: Det var bare skit og lort som sto igjen. Alt av verdi – økonomisk, affeksjons-, bruks- og nytteverdi – var fjernet.

Overslaget viser at kontanter, innbo, løsøre og andre verdier for mellom 2 og 3 millioner har blitt borte. I tillegg har vi, etter fire lange år, blitt påført så mange og store utgifter og omkostninger, egentlig helt unødig, at det også har krøpet opp i hundretusener-klasssen. Vi, to gamle mennesker, som begge har levd selvstendig og i relativ velstand hele vårt liv, er nå så nedsyltet i gjeld at vi er i ferd med å miste resten av det lille som er igjen.

Mor er om få måneder 91, jeg snart 70. Fordi staten grep inn under påskudd av beskyttelse, trygghet og vern, står vi nå, to gamlinger, i reell fare for å ende opp som sosialklienter, begge to.

Verre kan det ikke få blitt, og ingen av de ansvarlige vil ta ansvar. Ingen.

Tilsyn uten ansvar

Den nye vergemålsordningens implementering synes å ha mer til felles med humbug enn vern. Iverksettelsen og gjennomføringen fremstår som et system konstruert uten tilstrekkelig forståelse for konsekvenser, spesielt ikke-intenderte konsekvenser, og utøvelsen virker å være uten adekvat styring. Mye – kanskje det meste – er i stor grad ute av nødvendig kontroll og, som vi har erfart, er utøvelsen helt uten ansvar.

Fylkesmannen har tilsyn og fører ettersyn og kontroll med deres verger, så står det på papiret. De har også ansvar for ervervelse og opplæring av vergene. Statens sivilrettsforvaltning har tilsyn med fylkesmennenes utøvelse av vergemålsordningen. Både fylkesmannen og SRF svarer til justisministeren og departementet. Men fylkesmannen kan ikke holdes ansvarlig for hva galt en verge har gjort, argumenterte regjeringsadvokaten i retten og Tingrettens dommer i sin domsavsigelse sier seg enig.

Altså tilsyn, ettersyn og kontroll helt uten ansvar og uten konsekvenser. Dette er ensbetydende med at vergen, etater og andre aktører i realiteten har fritt spillerom. Det er, kort sagt, meningsløst.

Trygghet og vern, men bare på papiret

Aldri i hele mitt liv, langt mindre karriere, har jeg tidligere blitt eksponert for en slik manglende klokskap, presisjon og nøyaktighet, så mye sjusk, ansvarsfraskrivelse, omgåelse, uetterrettelighet og, forbløffende nok, ofte direkte uredelighet. Myndighetens hovedanliggende har vist seg gjennomgripende og konsekvent: å beskytte seg selv. Men det hjelper ikke at alt ser i orden. riktig og trygt ut på papiret, det må også ha røtter i virkeligheten. Dette angår norsk statsforvaltning på høyeste nivå. Det angår norske borgeres alminnelige rettssikkerhet.

Og dette er en historie fra virkeligheten. Dette har skjedd – og skjer – i Norge nå. At slikt faktisk tillates anledning å forekomme oppleves truende for alt vi tror på og mener oss å vite. Det er rett og slett vanskelig å fatte og nærmest umulig å tro. Er det ikke?


Klikk her for forrige billedserie (24 bilder):
Vergesvindel og fiktiv fakturering | 2 | Bildene
Klikk her for første billedserie (24 bilder):
Vergesvindel og fiktiv fakturering | 1 | Bildene


Bildet øverst er et eksempel på et av vergens typiske triks: Alt kjøkkenutstyr, inkl. kjøkkenmaskiner, er borte. Her, på mors kjøkken, har vergen byttet ut mors hollandske krukke med visper, sleiver og annet utstyr, med en billig keramisk krukke fra underetasjen (avbildet her). I den står gammel kjøkkenredskap som tilhører meg og som jeg hadde kjøpt da jeg etablerte et hjem i Oslo for 50 år siden.

Dette er et av flere eksempler på hvordan han systematisk og gjennomført har forsøkt å skape et bilde av en fattig gammel dame som har levd i armod og skit, uten å eie nåla i veggen, skrullete og med minimal kognitiv funksjonsevne, og helt uten kontakt med familien sin.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *