web analytics
Du skal være tro - dikt

Du skal være tro


ANDRÉ BJERKE | DU SKAL VÆRE TRO


Du skal være tro

Men ikke mot noe menneske
som i gold grådighet
henger ved dine hender.

Ikke mot noe ideal
som svulmer i store bokstaver
uten å røre ved ditt hjerte.

Ikke mot noe bud
som gjør deg til en utlending
i ditt eget legeme.

Ikke mot noen drøm
du ikke selv har drømt…

Når var du tro?

Var du tro
når du knelte i skyggen
av andres avgudsbilder?

Var du tro
når du ikke bedro
den du ikke elsket?

Var du tro
når din feighet forkledde seg
og kalte seg samvittighet?

Nei.

Men når det som rørte ved deg
gav tone.
Når din egen puls
gav rytme til handling.
Når du var ett med det
som sitret i deg

Da var du tro!

 

– André Bjerke
Fra diktsamlingen Syngende jord (1940)


«Du skal være tro» ble først publisert i 1940 i André Bjerkes debutsamling, Syngende jord (Oslo, Aschehoug, 95 s.), og har i årene siden forblitt et av Bjerkes mest kjente dikt. «Du skal være tro» ble trykket som det nest siste diktet i samlingen.

Helt siden jeg som guttunge begynte å lese lyrikk, har dette diktet gjort inntrykk. I voksen alder har diktet antatt langt større tyngde og prominens både når det gjelder innhold, kraft og betydning. Diktet tar for seg en menneskelig egenskap som står som en av de aller viktigste for meg: personlig integritet.

André Bjerke ville ha fylt 101 år den 30. januar i år. I sin levetid var Bjerke en aktiv deltaker i debatter om språk og kultur, like engasjert som forkjemper for den tradisjonelle verseformen i dikt, som han var forsvarer av riksmålet. Flere av oversettelsene hans av hovedverker i verdenslitteraturen, bl.a. Shakespeare, Goethe, Schiller, Molière, Wilde, Kipling og Poe, er rene litterære bragder.

Bjerkes utpregede språkbeherskelse og evne til å leke med ord og setningskonstruksjoner kommer elegant til uttrykk i diktene hans for barn – dikt som egner seg minst like godt for voksne. André Bjerke er en av Norges mest betydelige lyrikere.


André Bjerke (1918–1985)
Her med datteren Vilde (Bjerke) på fanget
Fotoet er fra biografien om André Bjerke, skrevet av Peter Normann Waage og utgitt på Aschehoug forlag i 2018

Illustrasjonen øverst er av Bo Andree og laget med Prezi (2017)


Relaterte poster: André Bjerke | Amor Fati


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *