web analytics

Lambda – en fadese?

Lambda – en fadese?

Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet har gode kommentarer i dag til rabalderet omkring Lambda. Hun påpeker nødvendigheten av en evne til å korrigere – justere kurs – når ting går galt. Evnen til å kunne legge et prosjekt på is, vente, mens en leter seg frem til en bedre løsning.

Jeg er enig med henne. Denne mangelen på evne til å rette opp i feil som oppstår er et kjennemerke for norske myndigheter. Det er så påfallende at det fremstår som et særnorsk fenomen.

Etter at jeg flyttet tilbake til Norge etter mange års utenlandsopphold, har dette fenomenet forundret meg igjen og igjen: Uansett hvor mange innvendinger, uansett hvem og hvor mange av befolkningen som protesterer, uansett hvilke tungvekter som retter kritikk mot norske styresmakter – riksrevisjonen, sivilombudsmannen, FN, menneskerettsdomstolen i Strasbourg – uansett hvor graverende feilene som begås er, fortsetter myndigheter og etater som før, som om alt er i orden. Det ter seg som fanget på et tog der bremsesystemet har feilet og ikke går å stoppe.

Mydighetenes tilsynelatende stahet

Det er oss, alminnelige norske borgere, de styrer, forvalter og administrerer på vegne av. Derfor er det vanskelig å begripe hvorfor vi stadig og regelmessig er vitne til disse rigide holdningene fra styresmaktene. Om det bunner i noe så banalt som hastverk og slitasje (gjort er gjort, nå er det snart ferdig-type argument), eller i frykten for å bli skamgjort ved å bli sett som feilbarlig, vet jeg ikke.

Kanskje er det frykt for å miste autoritet, eller at motivasjonen dirigeres av ren maktsyke? Eller kan det være så banalt at årsaken bunner i fantasiløshet, eller at de rett og slett ikke innehar rett kompetanse. Tja, det er ikke godt å si. Kanskje er det som mese og tapas? Litt av alt?

Mennesker rår, feil begås

Der mennesker rår, vil det alltid begås feil. Det som skiller anstendige mennesker fra de som ikke er det, er nettopp at den anstendige tar ansvar og søker å rette opp i feilene som har blitt begått. På den måten forhindrer man at skaden som har oppstått fortsetter. Enda viktigere er det at man på den måten fjerner muligheten for at skaden(e) skal bli enda større ved at prosessen fortsetter uten avbrytelse.

Uansett forteller denne og alle liknende historier mye om de som styrer, og det er hverken hyggelig eller særlig tillitvekkende. Er det noen typer mennesker de fleste av oss vet vi ikke kan ha tillit til, så er det påståelige, uetterrettelige og gjenstridige stabeist som hensynsløst og alltid har rett.

Du kan lese Inger Merete Hobbelstads innvendinger her:
Lambda-skandalen: Dårlige valg må få konsekvenser. Dårlige planer må endres. (Dagbladet, 14.03.2019)

Politikere og etater må ta ansvar for Lambda-fadesen. Deretter bør de helst gjøre som andre ansvarlige voksne og tilby seg å fikse problemet med fasaden som best det lar seg gjøre.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Illustrasjonen øverst er lånt fra Dagbladet (bildet t.v.) og arkitekfirmaet Estudio Hererros (bildet t.h.)


Vårt Oslo | Villedende illustrasjoner av nye bygg er et problem (06.03.2020)

1 hendelser på “Lambda – en fadese?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *