web analytics
Schubert strykekvintett i C-dur

Schuberts sublime strykekvintett i C-dur

Anders, het han, en kar jeg var glad i. Anders elsket musikk. Vi tilbrakte ofte søndagene sammen. Vi kunne ligge på gulvet i den lyse leiligheten hans på St Hanshaugen og bare lytte. Der ble vi sammen, søndag etter søndag og i timevis, båret av tonene til steder vi aldri hadde forestilt oss. En dag hadde Anders kjøpt en innspilling av Schuberts strykekvintett i C-dur. Seremonielt la han den splitter nye LP-platen på spilleren og jeg var spent.

Mens vi lå på det myke teppet midt på gulvet med lukkede øynene og lot fem strengeinstrumenter bære oss, ble mitt musikalske univers langsomt endret. Verket gjorde inntrykk, så dypt inntrykk at opplevelsen var skjellsettende. Denne Schubert-komposisjonen er sublim. Sjel, liv, død, kropp, himmel, jord, mer sjel. Alt. Og i kampen mellom krefter er alt allikevel såre vel.

Jeg elsker denne kvintetten. Andresatsen er særlig sart og finstemt. Her er denne satsen i en innspillng med Emersonkvartetten og Mstislav Rostropovitsj på cello (Deutsche Grammophon/1990):

Schubert | Strykekvintett i C-dur, Op. 163, D 956 – 2. Adagio | Emerson-kvartetten med Mstislav Rostropovitsj (cello)

Innspillingen Anders hadde kjøpt var med Casals, Stern, Tortelier, Schneider og Katims – eminente musikere, alle fem. Om du har lyst, kan du høre denne innspillingen fra 1952 her:Schubert | Strykekvintett for to fioliner, bratsj & cello i C-dur, Op. 163, D. 956

I. Allegro Ma Non Troppo [14:15]
II. Adagio [13:13]
III. Scherzo: Presto – Trio: Andante Sostenuto [9:08]
IV. Allegretto [9:45]

Musikere:
Cello – Pablo CasalsPaul Tortelier
Bratsj – Milton Katims
Fiolin – Alexander SchneiderIsaac Stern 
[Albumet utgitt av CBS]


Illustrasjonen øverst viser plateomslaget til Schuberts strykekvintett i C-dur, Op. 163 D, Köchel 956 med Emersonkvartetten og Mstislav Rostropovitsj på cello (Deutsche Grammophon/1990)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *