web analytics
hjertet mitt - hans børli

Hjertet mitt


HJERTET MITT | HANS BØRLI


Jeg bar alltid hjertet mitt nakent
utapå meg som ei lydende bjelle.
Men hjertet var ikke smidd
av jern og messingbrás
som bjella, derfor
rispet jeg så lett sund det
inni livets snatt og snar.
Barnåler
og måsabøss
og blar av ville drømmer
klisser i det størknete blodet.

Hans Børli (1918–1989)
Fra samlingen På harmonikk (Oslo, Aschehoug, 1991)

 

Hans Børli var skogsarbeider og en av Norges betydeligste lyrikere i nyere tid. Hans dikt bærer preg av jordnærhet, av tilstedeværelse og alt det nære, samtidig som diktene ofte berører universelle temaer som rommer de store spørsmålene omkring skapelsens mysterium. For meg fremstår Børlis diktning som ført i pennen av en genuin mystiker. 

Hans Børli var født på en husmannsplass på Finnskogen, Oppistun, og levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han flyttet til Tobøl, i nærheten av Skotterud, til hjemmet han døpte Børheim. Der bodde han frem til sin død, den 26. august 1989.

Flere av diktene hans er tonesatt og Børlis diktning er oversatt til flere språk, bl.a. engelsk, russisk og tsjekksk.

Børli har ofte blitt kalt “skogens dikter”.

 


Relaterte poster:

Hans Børli | På stien en morgen
Hans Børli | Ett er nødvendig
Hans Børli | The Tree (Treet)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *