web analytics
ett er nødvendig - hans børli

Hans Børli | Ett er nødvendig


ETT ER NØDVENDIG


Ett er nødvendig
her i denne 
vår vanskelige verden
av husville og heimløse:
Å ta bolig i seg selv.

Gå inn i mørket
og pusse sotet av lampen.
Slik at mennesker på veiene
kan skimte lys
i dine bebodde øyne.

Hans Børli (1918-1989)
Fra samlingen Vindharpe (Oslo, Aschehoug, 1974, 98 s.)


Hans Børli var skogsarbeider og en av Norges betydeligste lyrikere i nyere tid. Hans dikt bærer preg av jordnærhet, av tilstedeværelse og alt det nære, samtidig som diktene ofte berører universelle temaer som rommer de store spørsmålene omkring skapelsens mysterium. For meg fremstår Børlis diktning som ført i pennen av en genuin mystiker. 

Hans Børli ble født den 8. desember i 1918 på Oppistun, en husmannsplass på Finnskogen. Børli kom fra en husmannsslekt og levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Sammen med sin kone og datter, flyttet Børli i 1962 til Tobøl, i nærheten av Skotterud, til hjemmet han døpte Børheim. Der bodde han frem til sin død, den 26. august 1989.

Flere av diktene hans er tonesatt og Børlis diktning er oversatt til flere språk, bl.a. engelsk, russisk og tsjekksk. Han ble tildelt en rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen for Isfuglen (1970) og Doblougprisen (1972). I 1972 ble han også nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Børli har ofte blitt kalt “skogens dikter”.

 

Portrettet øverst viser Børli


Relaterte poster:

Hans Børli | På stien en morgen
Hans Børli | Hjertet mitt
Hans Børli | The Tree (Treet)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *