web analytics

Alt i orden

Mens verdens mektigste mann skryter seg selv opp i skyene, spyr ut løgner og halvsannheter, tomme påstander og snakker ned sine medarbeidere med substantiver og adjektiver som pleide å få mødre til å befale uskikkelige guttunger å gå og vaske munnen sin, klikker tusenvis av samme mannens fans sine likes og skriver DADDY i caps med hjerte-emoji etter: “Make America great again!”, “Rigged!”, “Stop the steal!” og “Lock ’em up!” Rungende kutter ropene luften fra både statslederen og halve befolkningens munner. 

Fra dypet av Europa dirrer eteren av angst og fremmedgjøring og ekkoer av heil, mens fremmede fra land bombet sønder og sammen, jages fra skanse til skanse og hånes og beskyldes for det meste av alt som er galt. Kvinner, barn og menn drukner på ukjent hav og hvileløst venter tusener på en ukjent fremtid i greske flyktningeleirer.

Også i mitt eget land dominerer skurret. Landet som en gang var godt. Kvinnekroppen og ufødt liv har blitt lagt ut på auksjon for å se om det kom noen bud. Mer makt følger med som forlokkende bonus. Velferdsstaten avvikles, partiledere kjefter, smeller, griner, splitter, hersker og håner, klemmer, er bare mennesker og ordner så partifeller bytter komité fordi de har tafset og det som verre er på noen de ikke skulle ha tafset på. Så gjør de viktige ting og legger avgift på sukker for det er bra for befolkningen, mens barn sendes tilbake til Afghanistan for der er det trygt å være. Og mens alt dette viktige skjer, sulter de fattige, og de gamle får servert to tørre brødskiver med ost, sedativer og rutinemessig laksativ av sistevakten som kommer kl. 16.

I går kom en brosjyre fra Staten i posten med instrukser om at vi skal hamstre vann, knekkebrød, jodtabletter, fyrstikker, primus, stearinlys, ved og hermetikk. En gassmaske kan også være kjekt å ha. Bare i tilfelle og som forsikring om at vi, befolkningen, er godt skodd. Til vårt beste altså. Og alt er vel og alle er lykkelige og alt er helt i orden. Så blir det sagt. Vi har aldri hatt det bedre, aldri vært rikere her i verdens lykkeligste, tryggeste, vakreste, mest sjenerøse og gjestfrie land. Iallfall på papiret. I Norge er det på papiret det gjelder.

Ja, så har gått opp for meg, om enn langsomt. 2000 rådgivere tilknyttet PR-bransjen og et ukjent antall jurister hjelper styresmaktene med denne utfordrende oppgaven det er å få alt til å stemme og se helt riktig ut på papiret. I samme slengen og for sikkerhets skyld sørger de for at ingen vil måtte stilles til ansvar. For så lenge det ser bra og riktig ut, ja, da er alt bra. Det styrker folkets tillit. Og det er viktig, sier styresmaktene. Ingenting er så viktig som folkets tillit, den kan de ikke risikere å tape. (Hvor mange på søken etter et alminnelig anstendig liv har blitt returnert til sine opprinnelsesland hittil i år forresten?)

Så mens verden fortsetter å gå av hengslene og det meste langsomt forvandles til Alices forunderlige verden, sitter jeg her. Aldri så lite ubekvem. I Alices verden er stort lite, rett er galt, opp er ned, sant er løgn, og fantasi virkelighet, mens en hvit hare ser på klokken og har dårlig tid og dronningen roper av med hodene deres! Ja, mens alt dette foregår og alt stemmer på papiret, sitter jeg her, litt ensom i en norsk og vinterkledd dal, og klamrer meg til håpet.

Slik kan det ikke fortsette, tenker jeg. Endring må komme. Og snart. Det er håpet mitt, at alt dette som nå skjer omkring oss er som en vond drøm og midlertidig, og at om lite et øyeblikk, som etter marerittet, vil jeg våkne og se verden som den er, gjenkjennelig og trygg nok, slik den var en gang: Slik den burde være i vår opplyste tidsalder og etter alt verdenshistorien har lært oss.

Jeg er redd og sulteforet på alminnelig anstendighet, hjertevarme, sannhet, oppriktig etterrettelighet, fakta, visdom og rettferdighet. At politikere gjør det de sier og lover, og gjør det samme som de snakker. Jeg har akutte sultsmerter og lengter etter sunn og nærende livsføde. Som i gammeldags, real basiskost.Edit

Illustrasjonen øverst viser eksempel på ting man ifølge DSB bør ha i beredskap: ved, teppe, våtservietter, nøtter, hermetisk mat, primus med kjele, radio, jodtabletter, fyrstikker, stearinlys, antibak, førstehjelpsutstyr, vann og hodelykt. Foto: DSB


Sist endret: 06.12.2020

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *