web analytics

Farvel, velferdsstaten Norge?

Tror du du er trygg i Norge, dette verdens beste, rikeste, lykkeligste, tryggeste, mest sjenerøse land? Det er iallfall budskapet vi blir formidlet av våre politikere, igjen og igjen. De fleste av oss tror på dette budskapet. Bare nød og erfaringer med NAV og byråkratiet avslører at i stadig økende grad er dette en illusjon.

For alle som måtte tro vi er trygge, lever i fortiden. Slik er det ikke lenger. Velferdsstaten vår, med sikkerhetsnettet som var der for oss alle om noe skulle gå galt, er der ikke lenger. Av sittende regjering avvikles velferdsstaten systematisk, og med et slik forrykende tempo, at ingen av oss klarer å følge med på alle endringer i regelverk og alle nye retningslinjer. Ikke en gang de som selv jobber innenfor systemet. Den dagen du oppdager hva dine rettigheter er og hvilke rettigheter du ikke har, er gjerne den dagen det er for sent. Menneskeforakten for de uheldige og de som stuper, for de eldre, for fattige eller kronisk syke, er hos denne regjeringen og forvaltningen uten sidestykke.

Her nærmer vi oss stadiet der vi alle må jobbe til vi blir urgamle før vi kan gå av med pensjon, enda det ikke finnes jobber og all forskning viser arbeidsgivere er lite interessert i å ansette folk over 50. Isteden forventes vi å forsikre oss mot alt og over en lav sko. Alle skal vi være kreative gründere og vi skal i enhver sammenheng være vår egen lykkes smed. Vår helsetilstand og sykdom er ikke det offentliges ansvar, heller ikke hvor godt vi lykkes eller ikke i livet. Har du trått feil eller vært uheldig og mistet livsgrunnlaget, hjelper nå NAV deg isteden til å miste det lille du eventuelt har igjen, inkludert siste rest av selvtillit og verdighet.

Historien om tobarnsmoren Toya Irene Tønnesen er bare trist, og, mye verre, bare en av et stadig økende antall slike historier. Det burde bekymre oss alle, og anspore til refleksjon over hva slags verdier vi ønsker og prioriterer, og hva slags samfunn vi faktisk ønsker å leve i og være en del av.

Du tror meg ikke? Da håper jeg du aldri kommer i en slik situasjon at du oppdager jeg har rett og forstår, at om du ikke er nær 100% vellykket eller, alternativt, omfattende og solid forsikret, endres din status til en verkende kvise på samfunnets rumpe og vil bli behandlet deretter – skviset ut.

Ville ut i jobb, endte på sosialen: – I år har vi ikke råd til julegaver. (ABCNyheter, 07.12.2018)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *