web analytics
på stien en morgen - hans børli

På stien en morgen


PÅ STIEN EN MORGEN | HANS BØRLI


Det knaser sprøtt i kongler under støvlene mine, 
jeg går her halvt fraværende
med hodet fullt av blå lang-tanker
mens alt er hverdag
og ting av fortrolighet rundt meg. 
Ei barnål i ene sokken min
vekker meg med et iltert stikk
– Dette er livet ditt! Her går du
midt i det, 
– så lev for pokker, 
plukk de gylne solsekundene 
opp i den slitte gamle neverskrukka, 
hjertet ditt.

Jeg stanser, 
står fortumlet på stien
og snyter meg i en flik av morgenrøden.

Hans Børli (1918-1989)
Fra samlingen På harmonikk (Oslo, Aschehoug, 1991)

 

Hans Børli var skogsarbeider og en av Norges betydeligste lyrikere i nyere tid. Hans dikt bærer preg av jordnærhet, av tilstedeværelse og alt det nære, samtidig som diktene ofte berører universelle temaer som rommer de store spørsmålene omkring skapelsens mysterium. For meg fremstår Børlis diktning som ført i pennen av en genuin mystiker. 

Hans Børli var født på en husmannsplass på Finnskogen, Oppistun, og levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han flyttet til Tobøl, i nærheten av Skotterud, til hjemmet han døpte Børheim. Der bodde han frem til sin død, den 26. august 1989.

Flere av diktene hans er tonesatt og Børlis diktning er oversatt til flere språk, bl.a. engelsk, russisk og tsjekksk.

Børli har ofte blitt kalt “skogens dikter”.

 


Relaterte poster:

Hans Børli | Hjertet mitt
Hans Børli | Ett er nødvendig
Hans Børli | The Tree / Treet som veks upp-ned

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *