web analytics

Operaen feirer ti år i nytt bygg

Operaen vår står mitt hjerte svært nær. Mine aller tidligste steg inn i det profesjonelle teatret startet da jeg begynte i det første guttekullet på Operaens ballettskole i 1965. Ballettskolen ble den gangen ledet av britiske Joan Harris, en tidligere førstedanser ved Sadlers Wells og The Royal Ballet i London.

Det er seksti år siden oppstarten i 1958 av Den Norske Opera i Folketeaterpassasjen i Oslo. Kirsten Flagstad var Norges første operasjef. Samtidig med et navnebytte til Den Norske Opera & Ballett for å likestille kunstformene huset skulle romme, flyttet Operaen for ti år siden fra Folketeaterpassasjen til sitt nye hjem i Bjørvika. Den 12. april 2008 kl. 20.00 ble den nye Operaen offisielt erklært åpnet av Kong Harald. Åpningstalen ble etterfulgt av en stjernespekket gallaforestilling, direkte fjernsynsoverført.

Resten er historie. Det er som om dette vakre bygget i Bjørvika alltid var der – det har blitt et hus mange av oss ofte beveger oss i og på. Det er som om det tilhører oss alle – sjelden har “folket” tatt eierskap til et kulturbygg på samme måte vi har gjort med denne monumentale kulturkatedralen i Bjørvika. Huset tilhører ikke bare sangere, musikere, dansere, koreografer, regissører, scenografer, snekkere, sminkører, syersker, parykk- og hattemakere, inspisienter, påkledere, teknikere, vaktmestere og admin – det er vårt. Gratulerer Norge, gratulerer Operaen! Jeg kjenner meg takknemlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *