web analytics
vegar werner - norsk tegner - (1951-2017)

Farvel, fetter! | Vegar Werner in memoriam

Vegar Werner

Nå er det over. Døden. Men sånn er livet. Det er det vi jobber mot, det livet ender i. Døden.

Fetteren min forsvant i natt. Bare sånn. Poff. Borte. Han var her. Så med ett er han ikke her mer. Vekk. Lungebetennelse, sier legen.

Vegar var en gudbenådet tegner. Strekene hans var hårfine, vevet seg sammen til små mesterverk av lys og mørke. Han satt i timevis med blyanten. Dag etter dag, uke etter uke. År etter år.

Jeg svir. Dårlig samvittighet. Han trengte meg. Jeg visste dét. Opptatt av meg selv og egne utfordringer, glapp jeg. Som så mange ganger før. Leksen jeg har lært, men som aldri læres: ikke utsett, aldri vent. Det som er påkrevd, gjør det nå.

Liker ikke lungebetennelse. Far sa poff og forlot meg, han òg. Han var 62. Ubehandlet lungebetennelse, sa legen. Morfar sluttet å puste. Sa ikke ha det, bare dro. 56. Legen: Lungebetennelse, hjertet hans klarte ikke mer.

Fa’n ta lungebetennelse. Og hva pokker er livet? Og døden?

“Vegar Werner, norsk tegner, utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1973-76. I sarte blyanttegninger, flere av dem i Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet i Oslo, har han i et fint spinn av streker variert figur- og landskapstemaer med sterk suggestiv virkning.”
Kilde: Store norske leksikon

“Werners tegninger varierer i størrelse fra miniatyrformat til maleri-dimensjoner. Han behandler motivene i en blanding av figurasjon og abstrakt uttrykk, med delvis oppløste menneskefigurer i lysømfintlige halvabstrakte landskaper eller satt i kontrast til grafiske mønstre av ruter og geometriske snitt. Tegningene er utført i en nitid og presis strekteknikk, hovedsakelig i blyant. Et fint spinn av streker i varierende tetthetsgrad gir et rikt register av mørke og lyse valører. Han tegner også portretter og arbeider med linoleumssnitt.”
Kilde: Norsk Kunstnerleksikon

Vil savne deg, Vegar. Er dypt takknemlig for minnene. Fred med deg.

 

 

 

 

IN MEMORIAM | Vegar Werner (30.01.1951-09.05.2017)

Møre og Romsdal Kunstsenter | Vegar Werner – Minneord (publ. 26.05.2017)


Illustrasjonen øverst er av Vegar Werner: Collage (1980/81)
Bildet er utført i blyant og akvarell og eies av Romsdalsmuseet, Molde


Relaterte inlegg:
He slipped away

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *